Lectures a la Fresca 2015 Tetrateatre presenta Pedra i Sang Tertúlia amb amics

Oh, Europa!

Enguany, en aquest teatre, llegit i actuat a la fresca, emergeixen tres personalitats i europeistes destacats del segle XX.

D’una banda, la figura ingent del txec Václav Havel (1936 - 2011), dramaturg i intel·lectual dissident durant el règim comunista, arriba al poder propiciant una revolució de “vellut”. És nomenat president del seu país, Txecoslovàquia i, una vegada feta la segregació d’Eslovàquia, esdevé també el primer president de la República Txeca. Pel camí, deixa d’escriure per dedicar-se als afers polítics. Però, una vegada deslliurat de les seves responsabilitats al govern, torna a l’escriptura amb aquesta meravella de peça, encara no editada ni estrenada al nostre país, que és La retirada. És tracta del seu veritable testament polític. En un format de vodevil i en clau d’humor, va desgranat, en aquesta obra, temes de rigorosíssima actualitat com la corrupció, la premsa groga, les destrosses ecològiques, la intromissió de la vida personal en els afers d’estat. Un autèntic striptease fet amb honradesa i valentia. En resum, una comèdia sobre “la comèdia de l’alta política”

D’altra banda, el català Josep Palau i Fabre (1917-2008), el poeta-alquimista de que enguany es celebra el centenari, és un home amb una producció teatral important. Entre les seves dèries, trobem una autèntica obsessió pel personatge de Don Joan. El Don Joan de Palau és el llibertí, el masclista declarat que tots ja coneixem, hereu de Tirso, de Zorrilla, de Molière, de Lord Byron...però sobretot és un subversiu que posa en qüestió tots els valors de la societat. He fet una tria d’escenes d’entre les cinc obres que té dedicades al mite. Hi veurem en acció un Don Joan amb el “catàleg” mozartià de conquestes, descobrirem la relació amb la mare, el trobarem assegut al divan del psiquiatre o passejant per l’infern amb d’altres personatges històrics i, fins i tot , jutjat per un tribunal de diablesses. En fi, tot un festival del donjoanisme!

Palau és un autor inclassificable que viu a cavall entre Catalunya i França (té obra escrita en català i en francès) Al llarg de la seva vida entaula amistat amb un dels grans personatges del segle XX, Pablo Picasso (1881-1973) del qual esdevindrà un gran coneixedor de la seva obra. Per això, ens ha semblat de justícia recuperar una peça que Palau escriu sobre el geni pictòric: Homenatge a Picasso. Un autèntic recorregut, mitjançant la pintura de Picasso, per la Europa del segle XX: la del comunisme i del feixisme, la de les dues guerres mundials, la de la guerra incivil, però també l’Europa de l’humanisme, dels drets humans, la de la conquesta de les dones, la dels grans moviments artístics. De la qual Havel, Palau i Picasso són destacats representants.

Dolors Vilarasau
directora artística de Les Lectures a la fresca 2017

| © 2011-2017, Tetrateatre, Amics de Pedra i Sang | mails: info | webmaster |