Pedra i Sang

els creadors

Josep M. Jaumà Joan Alavedra Dolors Vilarasau
Josep M. Jaumà Joan Alavedra Dolors Vilarasau
L'Autor El Compositor La Directora

Josep Maria Jaumà Josep Maria Jaumà, l'autor
(Reus, 1938)

Ha estat durant més de trenta anys, fins a la seva jubilació, professor de Literatura Anglesa a la Universitat Autònoma de Barcelona. Abans va ser quinze anys catedràtic d’anglès de diversos Instituts, director i fundador de sis d’ells al Baix Llobregat. Recollí la seva experiència al llibre Els meus Instituts (Premi d’Educació Josep Pallach, 1980).

S’ha dedicat principalment a la traducció d’alguns dels grans poetes moderns en llengua anglesa: Philip Larkin (1986), Robert Graves (Premi Cavall Verd,1991), Thomas Hardy (1995), Vladimir Nabokov (1996), Robert Frost (Premi AEDAN, 2004), una extensa antologia de Robert Graves (2009) i el Romeo y Julieta de William Shakespeare en versos castellans que s’ha representat enguany al Grec. Actualment té a mig fer una ampla antologia de W.B.Yeats (Premi Vidal Alcover de la Ciutat de Tarragona, 2004).

També ha escrit i traduït assaig: José Maria Valverde, lector de Maragall (1991-1993) i cartes i conferències d’un dels opositors de Hitler més importants, el pastor alemany Dietrich Bonhoeffer. En aquest moment està escrivint una crònica de la seva estada a Etiòpia.

Per al teatre, ha escrit un drama històric, Pedra i Sang (2000), que des de fa dotze anys es representa cada setmana de Nadal al Monestir de Sant Cugat, El Màrtir Cugat (2004), Els dos mahatmes (2008) i d’altres peces menors. El seu últim treball ha estat Maragall a casa sobre la vida i obra del poeta que es representa des de aquest mateix setembre al 20 de desembre –centenari de la seva mort– a casa seva.

Inici pàgina
Joan Alavedra Joan Alavedra, el compositor
(Sabadell, 1959)

Compositor, intèrpret i director musical per a l’escena, ha treballat amb molts directors i companyies diverses (Ramon Simó, Magda Puyo, Manel Dueso, Joan Anguera, Joan Castells, Rafel Duran, Jaume Collell, Àngel Llàcer, Ricard Salvat, Josep Pere Peiró, Frederic Roda, Jordi Vilà, David Plana, Xicu Masó, Àlex Rigola, Calixte Bieito, Carme Portacelli, Georges Lavaudant, Dolors Vilarasau..., per al Centre Dramàtic del Vallès, Teatre a La Deriva, Parracs, La Mòmia, Artenbrut, Mudances, Centre Dramàtic de la Generalitat, Comediants, Teatre Nacional de Catalunya, Teatre Lliure, Sala Beckett, El Burladero, Centro Dramático Nacional, Tetrateatre...).

Ha composat bandes sonores de curtmetratges i TV Movies, per a Jan Baca i per a Pau Durà.

Acordionista i pianista de diverses formacions musicals, com ara l’Orquestrina La Vallessana, Quintet Lisboa, Lisboa Zentral Cafè, Lusitània entre d’altres grups musicals. Ha col· laborat amb diferents cantants com Josep Tero, Ramon Simó, Albert Pla, artistes d’àmbits diversos com l’escultora Glòria Massana i la coreògrafa Àngels Margarit, acompanya habitualment recitals de poesia amb els poetes Josep Mª Uyà i Feliu Formosa i amb la rapsoda Cinta Massip, ha participat en diverses gravacions, destacant el llibre-disc Pesombra, Vinyoli a cau d’orella, Almanac, La Glorieta, Cinemondo i Jérôme LaVoix entre d’altres.

Professor de música de l’Institut del Teatre de Barcelona.

Inici pàgina
Dolors Vilarasau Dolors Vilarasau, la directora
(Sant Cugat del Vallès, 1952)

Estudia interpretació i direcció a l’Institut del Teatre de Barcelona. És llicenciada en Filosofia i Lletres per la UAB. Comença en el món del teatre als quinze anys fent guions de teatre infantil radiofònic a Ràdio Barcelona. Comença com actriu a l’ATM, però en dirigir el seu primer espectacle amb dinou anys: Muntatge poètic (1971) canviarà definitivament la interpretació per la direcció. L’any 1995 amb dos actors i un escenògraf es professionalitzen formant la Cia Tetrateatre estrenant l’espectacle Una nit qualsevol de Slawomir Mrozek a la Fira de Teatre de Tàrrega i la versió castellana Una noche encantadora a la Feria de Teatro de Aragón.

Ha dirigit més de cinquanta espectacles i ha treballat sovint amb autors contemporanis. Va ser la introductora a Catalunya del teatre de Václav Havel: Havel a escena (1992)- Teatre Alegria de Terrassa i El Comunicat (1999) – Teatre Tantarantana.

El seu treball com a dramaturga s’ha basat sovint en la reelaboració de textos poètics per a l’escena i a interrelacionar-los amb d’altres arts, en especial amb la música i la dansa. Ha treballat sovint amb músics i ballarins com Toni Xuclà, Joan Alavedra, Adolfo Osta, Mathew Simon, Josep Ferré, Jordi Piccorelli, Guillermina Coll, Esther Sabaté, Toni Gómez, Matilde van de Merendok...: Verdaguerianes (1995 i 2002), Àlias Pere Quart (1996), Cambra Ferrater (1997), Te mandaré mi corazón caliente (1998), Domna (1999), Clementina&Carles (2004), Passi-ho bé, senyor Sagarra (2011).

Ha realitzat molts treballs a la seva ciutat natal. L’any 1993 s’inaugura el Teatre-Auditori de Sant Cugat amb l’espectacle Històries de Sant Cugat amb 200 intèrprets dalt de l’escenari. L’any 2005 dirigeix en el mateix marc la VIII Nit de poesia amb poetes vinguts d’arreu dels països catalans. Molts dels seus treballs han tingut com a marc el Monestir de Sant Cugat: Sota la capa del cel de Jordi Teixidor-Gerard Vàzquez, i en especial Pedra i Sang que per Nadal es representa al monestir des de l’any 2000.

Els seus últims treballs han estat: La Màscara de Georges Feydeau (2007), Les quatre estacions de l’amor segons William Shakespeare, espectacle concert amb Emma Vilarasau i l’Orquestra Simfònica Sant Cugat (2007), Les Cunyades de Michael Tremblay (2009), Cabaret Porcel (2010) i Passi-ho bé senyor Sagarra i Maragall a casa (2011)

Inici pàgina

| © 2011-2017, Tetrateatre, Amics de Pedra i Sang | mails: info | webmaster |